cklinkingPejse og Dertil Hørende Skorstene

Selvom murværk er ganske holdbart, og i virkeligheden ofte ses som uforgængelig, er det er bestemt ikke tilfældet – især for en skorsten. Mens resten af murstenene på huset er beskyttet af tagudhæng, er en dårlig skorsten der stikker op som en flagstang udsat for hver regndråbe og frysning / optønings-cyklus. En kvalitets skorsten dækker holder kronen i god stand, og en vandtæt behandling er penge givet godt ud for at undgå dyre reparationer eller ombygning.

Brændkammeret tager selvfølgelig  hovedparten af ildens varme og derfor kræver den særlig opmærksomhed. Den ildbrik kan tage varmen ganske godt, men samlingerne vil med tiden gå fra hinanden fra den konstante udvidelse og sammentrækning. Desuden er ildfast mørtel angivet men anvendes sjældent. I en pejs uden skorstens låg, vil regnvandet ophobe sig på hylden bag spjældet hvor røgen blandes med sod og danner en sur gylle, der siver ind i ildbrikken og ødelægger mørtelfuger. Disse samlinger skal holdes i god stand med en høj temperaturs ildfast mørtel til at sikre ilden er holdt inde.

Flise pålægninger, der anvendes i de fleste murede pejse er fine, så længe pejsen vedligeholdes ordentligt og ikke udsættes for skorstensbrand. Én stor skorstensbrand vil normalt knække disse fliser, hvilket gør dem ude af stand til at udføre deres tilsigtede funktion. Den generelle tommelfingerregel er, at en muret pejs skal rengøres før 2 cm af sod der er akkumuleret. Hvis du nogensinde oplever en skorstensbrand, er det meget vigtigt at have skorstenen fejet og inspiceret, inden den bruges igen. Undtagelsen til denne regel er skorstene fra Schiedel Skorstene i Danmark da de er meget mere modstandsdygtige overfor dette.

Schiedel Skorstene A/S
Industrivej 23
7470 Karup J
70 10 20 11
56.318359,9.178239

I modsætning til præfabrikerede pejse, som er fabriks producerede, er en muret pejs bygget på stedet sten for sten hvilket giver mureren ultimative kontrol af det endelige produkt. Dette resulterer i en bred vifte af tilgængelige murværks ildsteder, lige fra langvarige, varmeproducerende skønheder til røgfyldte gruber, der smuldrer på relativt kort tid. De fleste murede pejse kan med hjælp fra skorstensfejeren og med lidt kærlig pleje (og velovervejede vedligeholdelsesprocedurer) give dig mange fredelige, afslappende timer i en ellers ofte hektisk verden.

Leave a Comment

Filed under pejs, skorsten

Leave a Reply