En Pejs Anatomi

Når de fleste mennesker tænker på skorstene, tænker de på pejse. Minderne fra kolde vinteraftener, med en afslappet og hyggelig aften foran en knitrende ild er svære at slå, og en åben ild dulmer de vilde dyr indeni os alle. Siden tidernes morgen har mennesker samlet sig omkring åben ild til en følelse af sikkerhed og fællesskab, og kaminen er stadig i fokus for familien, der bor mange i et hjem – og især omkring helligdage.

Men på trods af den lysende æstetik, er der nogle praktiske overvejelser. Når du har at gøre med et element så lunefuld og potentielt farligt som ild, er viden virkelig magt, så derfor bør du læse videre for at lære at gøre din pejs både sikrere og sjovere.

Lad os starte med en hurtig anatomi lektion, og en kort forklaring af almindeligt anvendte udtryk:

  • Muret Pejs
  • Præ-fabrikeret Pejs

Pejse kommer i to generelle typer, hvoraf murede ildsteder er bygget udelukkende af mursten, blokke eller sten og mørtel. Fabriks byggede pejse består af et letvægts metal brændkammer og en metal skorsten. (Der er et par hybrider, og den mest almindelige er et tungmetal brændkammer hvor røgkammeret er koblet til en almindelig muret skorsten). At finde ud af hvilken du har vil kun tage et par sekunders detektiv arbejde fra din side.

En muret pejs har et brændkammer bygget individuelt og har generelt en gullig ildsten (en muret skorsten over taget) og hvis du ser op forbi spjældet vil du se en nogenlunde pyramide formet skorsten også bygget af mursten. En præfabrikeret pejs har generelt et brændkammer af støbte ildfaste paneler, og som regel er der metal synligt i rummet hele vejen rundt om brændkammeret. Hvis du kigger op forbi spjældet vil du se en rund metal skorsten. Og over taget stikker der en rund metal skorsten op, som regel omgivet af en simuleret murstens skorsten.

Selvom de stort set er ens, er der nogle vigtige forskelle. Vi giver dig her nogle særlige overvejelser for murede eller præfabrikerede pejse.

MUREDE Ildsteder – Nogle Særlige overvejelser

Murede pejse, bygget udelukkende af mursten, blokke eller sten og mørtel, er massive strukturer der ofte vejer mellem 6 og 7 tons! De er æstetisk tiltalende, langtidsholdbare og tilføje reel værdi til dit hjem. Med lidt omhu og periodisk vedligeholdelse kan de bogstaveligt talt give dig en hel levetid af nydelse.

Murede pejse kræver en omfattende fodstand til at støtte deres store vægt, og hvis ikke de er forsynet med én vil de ofte skifte og knække, så ilden flygter til nærliggende brændbart materiale. Du bør altid holde øje med eventuelle tegn på bundfældning eller bevægelse. Lige inden brændkammeret, hvor det brændbare materiale ligges, er et svagt punkt hvor denne ophobning af snavs oftest er først synlig. Hold nedløbsrøret rettet væk fra pejsen og en omhyggelig skråning af jorden omkring pejsen for at være sikre at vand løber væk fra strukturen kan holde ophobnings problemer til et minimum. 1

Leave a Comment

Filed under pejs, skorsten

Leave a Reply